Home » Lachgas Sedatie

Lachgas Sedatie

Een behandeling met behulp van lachgas sedatie is de ideale oplossing voor kinderen die net dat extra zetje in de rug nodig hebben om hun angst voor de tandarts te overwinnen. We vragen immers heel wat van hen en dat is niet voor elk kind even gemakkelijk. Veel kinderen zijn angstig voor het onbekende, de boorgeluiden, de verdovingsspuit, … Noem maar op. Het zijn allemaal drempels die overwonnen moeten worden en die lef vragen van onze patiëntjes. Dit zijn ook typische voorbeelden waarvoor een tandheelkundige behandeling onder lachgas sedatie een mooie optie is!

Is een behandeling onder lachgas sedatie veilig?

Dit is één van de meest gestelde vragen en ik ga hier graag voor u wat dieper op in! Er wordt tegenwoordig uitvoerig gepraat over lachgas in de media en helaas steeds op een negatieve manier. U kan echter op beide oren slapen. Onze manier van werken met lachgas gebeurt op een uiterst veilige en verantwoorde manier.

In onze tandarts praktijk werken wij enkel met de meest hoogstaande apparatuur en onze lachgas installatie is dan ook voorzien van meerdere beveiligingssystemen waardoor er nooit over gesedeerd kan worden! Uw kind is ten allen tijden bij bewustzijn en kan tijdens de ganse behandeling aangeven dat alles ok is en dat hij/zij zich goed voelt. De maximale hoeveelheid lachgas in het mengsel is 50% en de hoeveelheid zuurstof is dus minimaal 50%. In de lucht die we dagelijks inademen zit slechts 20% zuurstof!

Gedurende de ganse behandeling worden ook de hartslag en zuurstof saturatie van uw kind de ganse tijd in het oog gehouden.

Een lachgas sedatie is op de eerste plaats een bewuste sedatie. Uw kind blijft wakker tijdens de behandeling maar zal zich erg rustig en op zijn/haar gemak voelen. Hun angsten verschuiven naar de achtergrond en ze liggen op de tandartsstoel met een gelukzalig gevoel.

Aan het begin van de behandeling spreken we ook enkele signalen af met uw kind: duim omhoog als ze zich goed voelen, duim omlaag moesten ze zich nog niet goed voelen. Zo kan u als ouder ook met een gerust hart mee volgen.

Hoe werkt een lachgas sedatie precies?

Het goede van lachgas is dat het heel snel inwerkt maar ook even snel weer uitwerkt. Het lachgas wordt toegediend via een speciaal maskertje dat op de neus wordt geplaatst aan de start van de behandeling. Vervolgens wordt stap voor stap de hoeveelheid lachgas verhoogd tot het moment waarop uw kind zich prettig en ontspannen voelt.

Tijdens de verdere tandheelkundige behandeling blijft het maskertje op de neus en zal uw kind ten alle tijde een constante toevoer van zuurstof en lachgas krijgen. De tandheelkundige behandeling verloopt verder op een normale wijze. Het toedienen van lokale verdoving ter hoogte van de tand is dus nog steeds nodig maar uw kind zal hier veel minder of soms zelfs niets van merken.

Dankzij het maskertje dat op hun neus staat zijn ze zich ook minder bewust van wat er ter hoogte van hun mond gebeurd. Wel wordt alles stap voor stap aan hun uitgelegd op een kindvriendelijke manier.

Als de tandheelkundige behandeling klaar is wordt de lachgas sedatie afgesloten met het toedienen van 100% zuurstof gedurende 5 minuten. Een erg groot voordeel van lachgas sedatie is dat waneer het inademen van het lachgas wordt gestopt de werking ervan al na 5 minuten stopt.

Na deze 5 minuten zal je kind dus zelfstandig uit de stoel kunnen stappen!

Voor wie is deze behandeling geschikt?

  • 🦷 Angstige kinderen
  • 🦷 Kinderen met een naald fobie
  • 🦷 Kinderen met ASS waarbij communicatie mogelijk is
  • 🦷 Kinderen met een kokhals reflex: het lachgas zorgt ervoor dat deze volledig wegvalt
  • 🦷 Kinderen vanaf 3 jaar

Alle kinderen komen altijd eerst op consultatie om kennis te maken met Charlotte. Op deze manier is het eerste contact gelegd en kan zij goed beoordelen of een behandeling onder lachgas mogelijk en noodzakelijk is.

Tijdens deze eerste kennismaking is het vooral belangrijk dat uw kind alleen in de stoel durft te zitten. Het is immers niet mogelijk een lachgas behandeling uit te voeren als ze bij u op de schoot zitten. Een goede communicatie is ook heel erg belangrijk voor ons vermits uw kind bewust is tijdens de lachgas behandeling.

Indien het bovenvermelde niet mogelijk is helpt Charlotte jullie heel graag verder en is er de optie om uw kind met behulp van narcodontie (een tandheelkundige behandeling onder algemene anesthesie) te behandelen.

Belangrijk om te weten

Een behandeling onder lachgas wordt steeds ingepland in de voormiddag omdat uw kind volledig nuchter dient te zijn. Dit wil zeggen dat ze op voorhand niet mogen eten of drinken! Anders bestaat het risico dat ze tijdens de behandeling zelf misselijk worden en deze nare ervaring willen we absoluut vermijden! We snappen dat dit niet altijd evident is maar vragen toch uw medewerking hierin. Het is voor ons super belangrijk dat uw kind zich ten alle tijden goed en rustig voelt en op voorhand eten of drinken kan ervoor zorgen dat de behandeling niet afgewerkt kan worden.

Bij binnenkomst wordt dit ook altijd nagevraagd. Indien u dit per ongeluk toch vergeten bent plannen we voor jullie zo snel mogelijk een nieuwe afspraak in. Wordt dit herhaaldelijk vergeten zijn we wel genoodzaakt een boete aan te rekenen overeenkomstig met de ingeplande tijdsduur (€50/30 minuten). Deze zelfde boete telkt ook voor het veelvuldig niet nakomen van uw afspraak.

Tijdens de lachgas sedatie mag er 1 ouder mee aanwezig zijn in het kabinet. We hebben er alle begrip voor dat u niet altijd opvang kan regelen indien u meerdere kinderen heeft. Neem dan gerust iets mee waar ze zich rustig mee kunnen bezighouden. Voor ons is het super belangrijk dat we een rustige en ontspannen omgeving voor uw kind creëren.

Indien u zwanger bent mag u niet aanwezig zijn bij de behandeling.

Tijdens een lachgas behandeling worden er vaak meerdere tanden tegelijk behandeld. Dit in combinatie met het lachgas zelf vraagt veel van een kind en daarom raden wij ook aan dat ze deze dag thuis blijven van school. Indien er nog avondactiviteiten gepland staan gelieve deze dan eerst even met ons te overleggen zodat wij u het gepaste advies kunnen geven.

Indien uw kind zwaar verkouden is en een ernstig verstopte neus heeft is het best dat we de afspraak even verplaatsen. De lachgas wordt toegediend via de neus en zou in dit geval niet goed kunnen inwerken.

Wat kost een lachgas behandeling?

Helaas heeft het RIZIV deze behandeling nog steeds niet opgenomen in hun nomenclatuur. Hierdoor wordt het supplement voor de lachgas sedatie niet terugbetaald door de mutualiteit. Indien u een extra tand verzekering heeft kan u bij hen wel navragen of zij hierin tussenkomen. Mochten ze extra informatie nodig hebben waarom deze behandeling onder lachgas moet gebeuren mag u altijd contact met ons opnemen en dan brengen wij dit met veel plezier voor u in orde!

Prijs Lachgas Sedatie: €90
Prijs Neusmasker: €20

Elk kind krijgt zijn/haar persoonlijk neusmasker waarvan ze zelf de kleur mogen kiezen. Op het einde van de behandeling krijgt u dit in een zakje mee naar huis en u dient dit zelf mee terug te brengen indien er meer als één behandeling onder lachgas werd ingepland.

De tandheelkundige behandelingen zelf (vullingen, ontzenuwingen, extracties,…) worden volledig terugbetaald indien de behandeling onder lachgas gebeurd.

Wat zijn de voordelen van een lachgas behandeling?

  • 🦷 Tijdens een lachgas behandeling kunnen er meerdere tanden in 1 zittijd behandeld worden. Waar een kind anders soms 4 keer moet terugkomen kan dit nu vaak in slechts 2 keer.
  • 🦷 De angst van uw kind verdwijnt in 99% van de gevallen als sneeuw voor de zon. Dankzij de snelle inwerking van het lachgas voelen zij zich al na enkele minuten volledig ontspannen.
  • 🦷 Bij jonge kinderen die voor de allereerste keer een tandheelkundige behandeling moeten laten uitvoeren is het de ideale manier om dit voor hun op een aangename manier te doen. Hierdoor wordt er ook vermeden dat ze een trauma opdoen en bang worden van de tandarts.
  • 🦷 Het is de ideale optie tussen een normale tandheelkundige behandeling en een behandeling onder algemene anesthesie. Tandartsen sturen al snel een kind door naar het ziekenhuis als de behandeling niet lukt in de stoel. Op deze manier kunnen we vermijden dat uw kind volledig in slaap moet worden gedaan!