Home » Blog » Mijn kind heeft tandpijn, wat nu?

Mijn kind heeft tandpijn, wat nu?

Een kind met tandpijn is natuurlijk nooit fijn en als ouder wil je dat dit zo snel mogelijk opgelost geraakt.

Als het op tandpijn aankomt zijn er bepaalde factoren waar we rekening mee moeten houden.

Help mijn kind heeft een tandabces

Gaat de tandpijn gepaard met een duidelijke zwelling van het tandvlees of een dikke kaak? Dan moet uw kind sowieso eerst een kuur antibiotica uitnemen vooraleer er een behandeling gestart kan worden. Deze antibiotica kan eventueel ook door uw huisarts voorgeschreven worden of als dit tijdens het weekend voorvalt kan u ook beroep doen op de tandarts van wacht (Tel.: 0903 39969)

Bij een gelijkaardige zwelling moet er meteen een AB-kuur opgestart worden

Help mijn kind wordt ‘s nachts wakker van de pijn

Is er geen sprake van een zwelling maar wordt uw kind ‘s nachts wakker van de pijn? Start dan meteen een Nurofen kuur op.

Deze houdt in dat je gedurende 5 dagen 3x/dag een dosis Nurofen toedient op basis van hun gewicht. Op deze manier gaat Nurofen niet enkel pijnstillend maar ook ontstekingswerend gaan werken.


Help mijn kind heeft last van een doorbrekende tand/pijn achteraan in de mond

Pijn bij het doorbreken van een tand? Dit is iets waar de tandarts helaas niets aan kan doen. Vooral als de 6-jaarsmolaren doorbreken (de grote kiezen achter de laatste melkkiezen) kan dit gepaard gaan met een periode van pijn, voornamelijk ter hoogte van het tandvlees en tijdens het kauwen. Het is heel belangrijk dat u als ouder deze kiezen super goed poetst en ook onder het overhangende tandvlees poetst. Op deze manier kan een infectie vermeden worden en zal het tandvlees snel op zijn plaats komen.

TIP – EMLA zalf kan verdovend werken en de ergste last verlichten.


Help mijn kind heeft pijn van een losse melktand

Een losse melktand kan lastig zijn maar is absoluut geen urgentie. Het is super belangrijk dat u of uw kind aan deze melktand wiebelt van zodra deze los komt te staan. Ook mag deze regio absoluut niet overgeslagen worden bij het poetsen. Anders gaat het tandvlees ontsteken en gaat het nog gevoeliger worden. Als ouder is het uw taak om uw kind hierbij te helpen, zeker als uw kind bang is van losse melktanden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *