Melktanden zorgen voor de goede vorming van het definitieve gebit. Het is dus super belangrijk dat we deze heel goed gaan verzorgen en een goede mondhygiëne en gezonde eetgewoontes liggen mee aan de basis hiervan. Bovendien kunnen gaatjes in de melktanden ook leiden tot ernstige tandpijn en soms zelfs abcessen.
Het is dus in het grootste belang van uw kind dat we tijdig van start gaan met de controle van hun melkgebit

Halfjaarlijks Mondonderzoek
Vroeg begonnen is half gewonnen! We raden aan om zeker voor de 1ste keer langs te komen vanaf de leeftijd van 3 jaar. Een behandeling is op deze leeftijd meestal niet nodig maar we kunnen wel al tips geven en eventueel bijsturen waar nodig. En nog belangrijker, op deze manier geraakt uw kind gewend aan de tandartsomgeving op een positieve manier. Ze leren zo dat naar de tandarts gaan helemaal niet erg is. Als er in de toekomst dan toch eens een behandeling moet gebeuren zijn ze reeds vertrouwd met de kindertandarts en zal een behandeling vaak veel vlotter verlopen.
In het begin vind Charlotte het erg belangrijk dat uw kind 2x per jaar op controle komt. Op deze manier kan de mondhygiëne goed opgevolgd worden en kan ze goed inschatten of uw kind een hogere kans heeft op het krijgen van gaatjes. Als na enkele bezoeken alles steeds positief is zal ze u persoonlijk zeggen dat een jaarlijks mondonderzoek voldoende is.
Poetsinstructies
Indien de mondhygiëne bijgestuurd moet worden zal er een duidelijke poetsinstructie gegeven worden.
TIPS VOOR HET TANDENPOETSEN
- Vanaf 2 jaar wordt er van u als ouder verwacht dat u 2x/dag de tanden van uw kind poetst. Tot de leeftijd van 10 jaar moet er minstens 1x/dag ook na gepoetst worden door u als ouder. Voor deze leeftijd is de fijne motoriek van uw kind nog niet voldoende ontwikkeld om dit volledig zelfstandig te doen.
- Gebruik een tandpasta met een aangepaste hoeveelheid fluoride
- <2 jaar: een erwtje peuter tandpasta (1000ppm fluoride)
- 2-6 jaar: een erwtje kinder tandpasta (1000ppm fluoride) – Tijdens deze leeftijden wordt er vaak gepoetst met een tandpasta met een te lage concentratie fluoride wat kan leiden tot het sneller krijgen van gaatjes.
- >6 jaar: een normale volwassen tandpasta (1450ppm fluoride)
- Probeer zo snel mogelijk over te schakelen op een elektrische tandenborstel. Bij kleine kinderen kan u best een aangepast borstelkopje gebruiken. Deze kan je dan best op het handvat zetten van jullie eigen elektrische tandenborstel.
- Elke poetsbeurt moet zeker 2 minuten duren.
- Bij de apotheek kan je disclosingtabletjes vinden die super leerrijk kunnen zijn. Zij verkleuren de tanden op de plaatsen waar er nog tandplak hangt. Zo kunnen jullie samen zien waar er nog beter gepoetst moet worden.

Radiografieën
Afhankelijk van de leeftijd en de gebitssituatie zal er beslist worden of enkel kijken voldoende is of dat er toch extra hulpmiddelen nodig zijn om een goede diagnose te stellen.
Indien er veel ruimte is tussen de melkkiezen is de kans op het krijgen van gaatjes sowieso al kleiner dan wanneer de melkkiezen dicht tegen elkaar staan. In dit laatste geval is het ook veel moeilijker om beginnende gaatjes te ontdekken met het blote oog. Vaak zien we pas de eerste tekenen ter hoogte van het oppervlak van de tand als een gaatje reeds ver gevorderd is.
Om toch tijdig een goede diagnose te stellen is het dus zeker nodig om rond de leeftijd van 5 jaar een eerste radiografie te nemen (bitewings). Het is zeker niet nodig om dit jaarlijks te doen maar bij kinderen die vaak gaatjes hebben doen we dit voor de zekerheid toch liefst om de 2 jaar.
Vanaf de leeftijd van 7 jaar mag er een grote radiografie genomen worden, ook wel gekend als een OPG. Het nut van deze foto hangt samen met de gebitsontwikkeling en het is dus goed mogelijk dat Charlotte deze foto pas later zal nemen in sommige gevallen. Op deze foto kunnen we zien hoe de ontwikkeling van de definitieve tanden verloopt en of alle definitieve tanden aanwezig zijn.


Reiniging
Indien uw kind tandplak of tandsteen heeft zal er altijd een reiniging van de tanden gebeuren.
Sealen – Verzegelen van de groeven
Sealen of verzegelen is het afdichten van groefjes en putjes in kiezen met behulp van vullingsmateriaal. Deze vorm van preventie is voornamelijk aangewezen bij kinderen met een verhoogde kans op het krijgen van gaatjes.
Bij sommige kinderen zien we een grillig verloop of diepe groeven ter hoogte van de kiezen. Hier kunnen dan eenvoudig etensresten in blijven plakken en soms kunnen deze met een tandenborstel niet volledig proper gemaakt worden.
Om te voorkomen dat er snel gaatjes komen in deze kiezen worden de groeven open gemaakt (dit kan volledig zonder verdoving) en worden ze vervolgens afgesloten met speciaal vullingsmateriaal. Deze behandeling gebeurt meestal vlak nadat de eerste definitieve kiezen zijn doorgebroken (rond de leeftijd van 6 jaar) en indien nodig gebeurt deze ook bij sommige melkkiezen.
Dankzij het sealen van de tanden kan er geen vuil en etensresten meer in de groefjes achterblijven en kunnen de tanden veel beter gepoetst worden.
