Home » Blog » Vanaf welke leeftijd moet mijn kind voor de eerste keer naar de tandarts?

Vanaf welke leeftijd moet mijn kind voor de eerste keer naar de tandarts?

Ons advies is om vanaf de leeftijd van 3 jaar zeker voor de eerste keer langs te gaan bij de tandarts.

De tandarts controleert op gaatjes, plak en tandsteen en geeft advies. Zij controleert ook of er geen orthodontische problemen zijn.

Bij het allereerste tandartsbezoek is het vooral de bedoeling dat je kind went aan de nieuwe situatie. Indien nodig kan je dan bijvoorbeeld samen met je kind in de stoel gaan zitten. Al proberen we wel te stimuleren dat ze dit alleen proberen terwijl u hun handje kan vasthouden. Spelenderwijs zal de tandarts dan in zijn mondje kijken, zonder iets te forceren.

Hoe bereid je je kind voor op een tandartsbezoek?

Je peuter is waarschijnlijk niet van nature bang om naar de tandarts te gaan, maar het kan wel bang zijn van de vreemde persoon die zijn mondje wil inkijken, of van het felle licht of de grote stoel. Probeer daarom van bij het begin zo ontspannen mogelijk in je eigen woorden te vertellen wat er zal gebeuren. Als ze op voorhand weten hoe het in elkaar zit, zullen ze veel rustiger zijn.

Enkele tips:

  • Leg uit wat de tandarts zal doen en vertel niets wat er wat er niet zal gebeuren. Het heeft geen zin hem of haar nodeloos bang te maken. Als je kindje vragen heeft, en je weet het antwoord niet, zeg dat dan gewoon. Stel voor om het aan de tandarts te vragen.
  • Praat nooit over pijn. Zeg ook niet: ‘Het zal vast geen pijn doen’. Je kindje heeft daar nog niet aan gedacht en door het uit te spreken, zal hij het concept pijn verbinden aan de tandarts.
  • Beloof geen cadeautjes of beloningen vooraf. Anders lijkt het erop dat een beproeving zal moeten doorstaan, terwijl het dat net is wat je wil vermijden. Is je kindje toch erg zenuwachtig, probeer het dan te kalmeren en gerust te stellen en geef eventueel achteraf een beloning.
  • Neem de vertrouwde knuffel mee om hem of haar een veilig gevoel te geven. Sta naast je kindje en laat weten dat je er bent, bijvoorbeeld om zijn handje vast te houden. Als er oudere broertjes of zusjes mee zijn, laat die dan eerst eens plaatsnemen in de stoel, dat werkt vaak geruststellend.
  • De boodschap die je aan je kind wil geven is: naar de tandarts gaan is normaal en hoort bij het leven. Door er normaal over te doen en door deze tips te volgen, zal je je het geen angst inboezemen, waardoor het bezoek heel vlot zal kunnen verlopen.


Waarom als peuter al naar de tandarts?

Gezonde melktanden zijn heel belangrijk: je hebt ze niet alleen nodig om te eten en te (leren) praten, ze zijn ook de blauwdruk van je permanente gebit.

Een gaatje dat niet gevuld wordt, bijvoorbeeld, kan ervoor zorgen dat het zenuwkanaal ontsteekt. Dat zorgt niet alleen voor kiespijn, ook de opvolger van de melktand kan aangetast worden. Ze moeten dus goed verzorgd en regelmatig gecontroleerd worden.

Melktanden zijn ook belangrijk omdat ze plaats vrijmaken voor de permanente tanten. Wanneer een kind zijn melktanden te vroeg verliest (door een gaatje of door een ontsteking), gaan de buurtanden verschuiven en is de kans groot dat het kind op latere leeftijd een beugel zal moeten dragen.

Reden genoeg dus om regelmatig naar de tandarts te gaan. Tweemaal per jaar is dan ook geen overbodige luxe.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *